במבנים רבים ניתן יהיה ליצור חיץ אקוסטי יעיל ומהיר באמצעות מחיצה אקוסטית שמפחיתה רעש. לצורך זה יש לבנות את המחיצה באמצעות חומרי גלם ייעודיים ובשיטות מתקדמות וטכנולוגיות חדשניות. במאמר זה נרחיב כיצד בונים מחיצה כזו, באילו חומרים נעשה שימוש להפחתה ועמעום רעשים ומה הן השיטות לבלימת רעשים באמצעות אותה מחיצה.

מחיצות אקוסטיות ניידות עם גימור מלמין,פורמייקה או פורניר

מחיצות אקוסטיות ניידות עם גימור מלמין,פורמייקה או פורניר

גורמים שיכולים להשפיע על מיסוך הרעש

הגורמים שעשויים להשפיע הם –

  1. המסה של הקיר, חומר דחוס ועבה יצליח לחסום.
  2. עובי המחיצה תשפיע, ככל שהיא תהייה עבה, הרעשים ישמעו פחות או כלל לא.
  3. סוג השלד –

–  שלד עץ – מומלץ (עץ סופג רעש הרבה יותר טוב ממתכת).

–  שתי מערכות שלד צמודות שמונעות חדירה של רעש ורטט.

  1. ככל שהצמר בידוד יהיה כבד יותר, כך הוא יבלום יותר רעשים.
  2. מניעת מעבר של רעידות ורטט שנגרמות ממגע של חלקי השלד. כל זמן שהחלקים הקשים יגעו זה בזה, יעבור רעש, למשל – נקודות מגע בין לוחות של גבס לשלד וכו'.
  3. איטום הרמטי כמו במקרה של מין. נקודות תורפה – מגע בין המחיצה לרצפה, לתקרה וקיר של דירה סמוכה.

מבחר החומרים לבניית מחיצה אקוסטית

ככל שחומרי הבידוד דחוסים יותר כך יבלע הרעש טוב יותר.

להלן חומרי בידוד בולעים ובולמים קול

צמר סלעים –  נחשב לחומר מעולה לבידוד רעשים וויסות הטמפרטורה ונעשה בו שימוש רב. צמר זה עשוי מבזלת ומסלעים והוא מגיע בגוון חום בצורת לוחות בעובי של 5 ס"מ ברמת דחיסות בין 80 ל- 120 קילוגרם. חסרונותיו הבודדים שהוא מעט כבד, יכול לגרום לגרד בזמן שעובדים אתו והוא גם יקר ביחס ליתר חומרי הגלם.

צמר זכוכית מינרלי – צמר יחסית חדשני שמבוסס על חומרי הדבקה מודרניים מגיע ברמת דחיסות לאקוסטיקה של 24 ק"ג  ו –  36 ק"ג. אינו גורם לגירוי בזמן עבודה.

בידוד ירוק – כיום יש נטייה לעבוד עם חומרים ירוקים גם בבנייה של מחיצות אקוסטיות. החומרים מגיעים מהטבע מצמחים שונים שיש להם תכונות אקוסטיות יעילות. מגיעים ברמת דחיסות של 37 ק"ג. היתרונות של החומרים הללו שהם ידידותיים, אינם מגרדים ויודעים להתמודד עם לחות.

להלן חומרי בידוד חוסמים קול

יריעה אקוסטית "טקסאונד" – בידוד אקוסטי בטכנולוגיה מתקדמת למניעת רעשים בקירות חדשים. היא מיוצרת מחומרים מורכבים שעושים בהם שימוש בחלל החיצון. חוסמת גלי קול ומגיעה בעובי של 2.5 מ"מ כשהיא נצמדת לצמר, או בעובי של –  12.5 מ"מ כשהיא מכוסה בצמר. משקלה 5 קילו. קלה להתקנה כשהחיסרון היחיד שלה הוא העלות היקרה.

חומרי בידוד חוצצים ומונעים מעבר ויברציות

קומפריבנד- סרט ספוג שמיועד לחציצה בין מרכיבים ומפחית רעידות ורטט. מדביקים את הסרט על ניצבים בטרם מחברים את לוחות הגבס ובכל אזור שקיים מגע בין שני מרכיבים קשים שעשויים ליצור רעש חריקה.

איזה לוחות לבחור?

אז לשאלת השאלות – מה לבחור ? אם כך התשובה היא שככל שהמשקל הסגולי של הלוח גדול כך הוא יפחית רעשים וגלי קול, על כן, ההמלצה היא לשלב בין שני סוגי חומר כמו – לוח גבס רגיל, לוח אקוסטיOSB , MDF וכו'. כשהשאיפה תהייה להתקין מספר גדול של שכבות לוח עם מסה משמעותית בעוביים, דחיסות וחומרים שונים.

מחיצות אקוסטיות – הסבר על חתכים

בכל חתך יצוין ערך STC שזה ראשי תיבות של – ,Sound Transmission Class שמציין את כמות הרעש שהמחיצה מצליחה להפחית. כשנבחר במוצר בעל התכונות המשובחות יותר, נקבל למעשה את הערך הגבוה שיופיע בנתוני החתך והפוך, אם נלך על מוצר פחות יקר ופחות איכותי, הערך יהיה נמוך. על מנת להגיע להחלטה על מה החתך שיכול להתאים לפי התנאים הקיימים אצל כל אחד, יש להבין את גובה הדציבלים שרוצים להפחית במטרה להגיע למצב רעש שהוא סביר. ניתן לעשות הערכה על ידי אפליקציה, או להעריך לפי טבלת רעשים שמופיעה ברשת – רעשים אופייניים למטבח, כמו זרימת מים בצנרת, חדר אמבטיה, רעש של רצפת פרקט קשיחה וכו'.