עיצוב כיתות ותכנון של מרחבים חדשניים שמיועדים ללמידה ידרוש הבנה בשני תחומים – תחום הפדגוגיה ובתחום העיצוב והאדריכלות. קשר הולם בין שני תחומים אלו והתייחסות לכל מה שמאפיין בימינו קדמה וחדשנות, יגדיר ויגבש תכנון מרחב למידה חדשני שהולם את הדור שלנו. כולנו מבינים שלמידה איכותית תהיה מושפעת מכמה אספקטים כשאחד מהם הוא תנאי המרחב בו לומדים התלמידים. באמצעות גמישות וניידות מרחבית שמאפשרת צמצום החלל והרחבה שלו, ניתן להשיג את התנאים האידיאליים ללמידה חדשנית. לצורך זה נועדו מחיצות אקוסטיות ניידות שמספקות את כל התנאים הללו במינימום מאמץ ומקסימום נוחות. במאמר זה נרחיב על עיצוב מרחבי למידה בימינו על ידי אותן מחיצות.

מרחבי למידה חדשניים

מרחבי למידה חדשניים

מה זה למידה חדשנית?

האימג' הראשוני שמצטייר לנו בראש, מיד כשעולה המילה "כיתה", הוא חלל מרובע בו ניצבים שולחנות רבים בשורה ובסמוך להם שני כיסאות, כשלפניהם, במרכז החלל, עומד המורה ומאחוריו לוח עצום. צורה זו, מכתיבה שיטת לימוד קונבנציונלית בעלת מסגרת פיזית קשיחה, שמקשה לבצע שינויים בכל מתכונת הלימודים. הכיתות בצורתן המסורתית, מטרתן לשימוש יחיד, הן לא מיועדות למסגרת גמישה ורבגונית בפעילויות ולא מאפשרות חופש תנועה וניידות.

בחינה והתבוננות מחודשת בכל מה שקורה במסגרות הלימוד בכלל בתי הספר, יסמנו הליך הרבה יותר דינמי ואלסטי שתלוי בזיקה והדדיות בין למידה אקטיבית וסקרנית שבה התלמידים יוזמים ונעים ממקום למקום במרחב ומחוץ לו, במטרה לחקור ולספק מענה לשאלות בדרכים יצירתיות. כדי שנוכל לאפשר את כל הגישה החדשנית הזו החלל צריך לתת מענה מספק. על ידי מחיצות ניידות אקוסטיות שמאפשרות את השקט הנדרש ודינמיות של מרחב, ניתן יהיה להעניק לתלמידים את כל תנאי החלל האולטימטיביים שיסייעו לסביבת למידה בהתאם למאפיינים משתנים.

עיצוב כיתה חדשנית –  הלכה למעשה

לפני הכל נפעל לאפשרות של הרחבה וצמצום של גבולות הכיתה וכך נייצר מרחב גמיש, פתוח ונוח לשימוש בבתי ספר, אוניברסיטאות, מכללות וספריות. מרגע שהבנו כי הלמידה ברוח החדשנות צריכה להיות דינמית וגמישה, נצטרך לייצר מרחב למידה הרבה יותר אקטיבי ואזור בו התלמידים יוכלו לנוע בחופשיות יתרה. לרוב, נאלץ להתמודד עם הכיתה כמו שהיא בלי לשבור קירות, לכן חללים גדולים כמו אולם ספורט, מעבדה, ספרייה וכן הלאה, ניתן יהיה לאבזר במחיצות ניידות אקוסטיות שבהן יוכלו התלמידים לנוע בחופשיות, להתרכז בכל משימה שלהם וליישם כל מידע בצורה הרבה יותר פשוטה כשהתנאים מסביב מאפשרים זאת. גם בכיתה רגילה נוכל ליישם את המחיצות הללו וליצור עבודה בקבוצות. ידוע כי קבוצות קטנות מאפשרות הטמעה של חומר לימודי בצורה הרבה יותר אפקטיבית שכן התלמיד מקבל יחס אישי והרעש וכל הסחות למיניהם מצטמצמים משמעותית ברגע שמספר הילדים קטן והחלל הינו אקוסטי.

מחיצות אקוסטיות יכתיבו גם את הריהוט

עיקרון נוסף לכיתה חדשנית הוא התאמת הריהוט לאופי הלמידה. משמע ריהוט שתואם את סגנון הלמידה ומאפשר תנועה נוחה במרחב, התכנסות לקבוצות למידה קטנות או רחבות שישתנה בהתאם לצרכים ולאתגרים הלימודיים. השולחנות המלבניים המוכרים לנו, יפנו עצמם לטובת שולחנות שמאפשרים ישיבה בקבוצות בהרכבים משתנים. גם הכיסאות הסטנדרטיים יפנו עצמם למגוון של אופציות ישיבה כמו ישיבה על כריות או פופים כסאות בר וכו'. הלוח המוכר לנו שניצב מאחורי המורה יפנה את עצמו כעת לטובת מספר לוחות שפזורים בכל מיני פינות במרחב וכד'.

מחיצות אקוסטיות מודולריות

מחיצות אקוסטיות מודולריות

כמו כן, גם שילוב של גוונים במרחב הינה סוגיה שיש לשים עליה את הדעת בכל הנוגע לחדשנות מרחבית. בסופו של דבר המטרה היא להשיג חלל שמח, מרענן, יצירתי ומקורי שיאפשר גם למידה נעימה ושלווה שמזכירה את החלל הנעים של הבית שלנו וזאת ניתן לעשות על ידי שילוב של צבעים. לצורך זה, עיצוב הקירות של הכיתה אמור להיות בהיעדר כל אלמנט מיותר ולהישאר רלוונטי אך ורק ללוח פעילות כמו לוח כתיבה או לוח לתלייה של עבודות. במסגרת בחירה של צבעים לקירות הכיתות, כדאי לבחור בגוונים בהירים ורכים ולא דומיננטיים מידי.  בנוסף, רצוי לשים לב גם לגוון של הריהוט, גוונים בהירים ייצרו שקט ונעימות.