מחיצות פורמייקה יצוקה, הידועות גם בשם מלמין, הפכו בשנים האחרונות למענה נפוץ עבור קירות הפרדה בתוך חללים פנימיים במבנים מודרניים. הן מעניקות שילוב של כמה יתרונות יחד, כמו חוזק, עמידות מול אש, משקל קל, בידוד אקוסטי ומראה אסתטי ומרשים. השימוש הנפוץ במחיצות פורמייקה הוא לחצות את החלל הפנימי או לחלק אותו לשניים – שני חללים זהים או חלל קטן וחלל גדול, למנעד צרכים כגון – חלוקת משרד לחדר ישיבות וחדר עבודה, הפרדה בתוך חדרי שינה וממ"דים לשני אזורים, בבתי חולים, קליניקות ומרפאות – יחולק המרחב באמצעותן לחדר טיפולים פרטי וחדר המתנה, חלוקת כיתות במוסדות חינוך ובאולמות אירועים.
מחיצות אלה למעשה מחליפות את הקירות בטון או הגבס שמקובעים למבנה לצמיתות, מה שלא מתאפשר למעשה במחיצות הללו. תמיד ניתן להסיר אותן עד לשימוש הבא, או להשאיר אותן במקום לזמן בלתי מוגבל. אולם, כדי ליהנות מהן לאורך זמן ולשמור על המראה המרשים ועל כל היתרונות שלהן, יש צורך להכיר את חומרי הגלם של המחיצות הללו ולדעת כיצד לתחזק אותן כראוי. במאמר זה נרחיב בנושא.
איך מייצרים את קירות ההפרדה מפורמייקה / מלמין?
למרות השם "פורמייקה", מדובר בדרך כלל במוצר מבוסס מלמין שנוצר על ידי יציקת תערובת נוזלית של החומר שנמזגת לתוך תבניות ייעודיות. המחיצה שנמצאת במצב צבירה נוזלי, מתקשה לאחר מספר שעות. נציין כי התבניות מסופקות בגדלים שונים בהתאם לגובה הרצוי ולמידות המבוקשות והן ניתנות לחיבור כדי ליצור קירות ארוכים. לאחר ההתקשות, המחיצות מרוחות ומוחלקות על ידי כלים ייעודיים להשגת מראה חלק ואחיד. בתום התהליך, ניתן לצבוע אותן בגוונים שונים או לשלב אלמנטים דקורטיביים כגון פרזול וחיפויים.

מחיצות פורמייקה יצוקה/מלמין
תחזוקה נכונה קריטית להבטחת אורך חייהן
כדי שנצליח להבטיח את הישרדותן לאורך זמן ולמנוע פגיעה בכל אחת מהתכונות שלהן, רצוי לנקוט בצעדי תחזוקה נכונים שמונעים דהייה או שחיקה. ניקוי וטיפול שוטף הינו חלק חשוב מתהליך השימור. מחיצות הפורמייקה נמצאות באופן תמידי במצב בו הן חשופות לכתמים ולכלוך מכל סוג, שיכול להצטבר גם עם הזמן, כתוצאה מאקלים שמשתנה, רוח, אובך, אבק וכו'. לכן, יש לנקותן באופן שוטף ע"י מגבת לחה שנספגה בחומר ניקוי עדין, שמתאים לטקסטורה של הפורמייקה. מוטב להימנע משימוש בחומרים כימיקלים חזקים מדי שיכולים לגרום נזק לפני השטח ולפגוע באיכות המחיצה.
סדקים או חורים קטנים עלולים להיווצר במחיצות הפורמייקה כתוצאה ממעיכה, חבטות או לחצים מכניים אחרים. על מנת למנוע התפשטות הנזק והתדרדרות מצבן, חשוב לטפל בהן באופן מידי על ידי מילוי של חומרי איטום וטיח מתאימים. פעולה זו גם תמנע חדירה של לחות ואבק דרך הסדקים, אשר עלולה להחריף את הבעיה. גם לחות עשויה לגרום למחיצה להיהרס ולהירקב עם הזמן. היא גם יכול לקבל עובש ולהיסדק בכל מיני אזורים. בהתאם לזאת, כדאי לשמור על אוורור בתוך החלל, לרבות אם עושים שימוש בתנורים, מזגנים באופן תדיר. בנוסף, היה ותראו נזילה מהמזגן או חדירה של מים על המחיצה, יש לתקן זאת באופן מידי.
שמרו על חסינותה מול אש
כאחד מתכונותיו החשובות של קיר הפרדה זה, הוא גם בעל דירוג עמידות אש, כשהמשמעות היא, שהוא מהווה חלק ממנגנון הבידוד וההגנה מפני אש בתוך המבנה. יחד עם זאת, צריך לוודא שאין בו סדקים או נזקים שעלולים לפגוע ברמת העמידות הזו. לעיתים יידרש לצבוע או לכסות אותו כדי לשמור על בידוד מקסימלי.
נדגיש גם שהיצרנים של המחיצה יספקו הנחיות מפורטות לגבי התחזוקה והטיפול הנדרש במוצר. הוראות אלה כוללות המלצות לתדירות ואופי הניקוי שלהן וכל מה שנדרש על מנת לשמר את תכונות החומרים והמבנה לאורך זמן. בנוסף לפעולות התחזוקה השוטפות, מומלץ לבצע בדיקות תקופתיות של מחיצות הפורמייקה על ידי מומחים ובעלי מקצוע מנוסים בתחום. בדיקות אלה יכולות לסייע בזיהוי מוקדם של בעיות פוטנציאליות, כגון סדקים זעירים, התחלות רטיבות או פגמים אחרים שעלולים להתגלות עם הזמן. טיפול מידי בבעיות אלה ידחה את הידרדרותן והצורך בתיקונים יקרים או החלפה של המחיצות.